Ontsierende beenvaatjes

Ontsierende vaatjes (ook wel takkenbosvenen of penseelvarices) op de benen zijn zichtbare kleine rode of blauwe lijntjes op de benen. Soms zijn ze ook zichtbaar als vlekken op de benen. Eigenlijk zijn het kleine oppervlakkige spatadertjes (micro-varices).

Oorzaak van vaatjes

De vaatjes ontstaan meestal spontaan, maar kunnen ook door spataderen die dieper gelegen zijn veroorzaakt worden. De druk die dan ontstaat van binnenuit belast de oppervlakkige kleine vaatjes.Dit kan diverse oorzaken hebben zoals hormoonschommelingen tijdens de zwangerschap, erfelijke aanleg of een staand beroep. De behandeling met de ND:Yag laser is een effectieve methode om deze ontsierende beenvaatjes te verwijderen..

BEHANDELING MET DE HARMONY XL ND YAG LASER

Beenvaatjes zijn goed te behandelen met de laser. De laser zendt een lichtstraal uit die door de huid gaat, in de bloedvaatjes dringt en ze vernietigt zonder de omliggende huid te beschadigen. Door de warmte die in de adertjes ontstaat stolt het bloed en wordt het beenvaatje vernietigd waarna het verdwijnt. Dit heeft geen invloed op het omliggende weefsel. Deze behandeling wordt ook wel gedaan als aanvullende behandeling op sclerocompressie-therapie (het wegspuiten van spataders).

De ND:Yag laser kan alleen gebruikt worden om beenvaatjes met een doorsnede kleiner dan 4 millimeter te verwijderen.

DE BEHANDELING

U komt niet voor deze laserbehandeling in aanmerking als u:
• Borstvoeding geeft
• Zwanger bent
• Roaccutane gebruikt (bij acné en rosacea);
• Bepaalde antibiotica gebruikt. (overgevoeligheid voor licht).

Indien u bloedverdunners gebruikt, is de behandeling wel mogelijk maar is de kans op blauwe plekken na de behandeling groter.AANTAL BEHANDELINGEN

Over het algemeen zijn er drie tot zes behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Tussen de behandelingen zit steeds acht tot tien weken.


RESULTAAT VAN DE BEHANDELING

Niet alle beenvaatjes kunnen geheel verwijderd worden met een laserbehandeling, maar een afname van 70% is te verwachten. Het ontstaan van nieuwe beenvaatjes in de toekomst kan door deze behandeling niet worden voorkomen.